Kapcsolat

Józsa-Tker Kft
4130 Derecske Köztársaság u.29.

Mobil: +36-30/976-3632
Tel: +36-54/423-183
Fax: +36-54/423-183


E-mail: jozsatker@gmail.com
Nyitvatartás:
 hétfőtöl-péntekig: 8.00 - 17.00
 szombat: 8.00 - 12.00  
 vasárnap: Zárva

NEMESVAKOLAT

Nemesvakolatok

A tisztán ásványi összetételű, mészhidrát-cement kötésű szárazhabarcsból a már évtizedek óta ismert és használt vakolatstruktúrák, az úgynevezett nemesvakolatok; a kapartvakolat, dörzsöltvakolat és szórtvakolat, könnyen és tetszetősen kialakíthatók.

Többféle színű nemesvakolat között megkülönböztethetők durva, középszemcsés (médium), finomszemcsés (finom) és szórt vakolatstruktúrák is. Típustól függetlenül a nemesvakolatot felhasználás előtt csak vízzel szükséges összekeverni, majd a megfelelő eszközökkel felhordani. Sarkalatos különbség a vastag rétegű és a vékony rétegű nemesvakolatok között, hogy míg az elsőt szemcseméreténél vastagabb rétegben, addig utóbbit a szemcseméret vastagságában javasolt felhordani az alapfelületre.

A nemesvakolatok egyik speciális típusa a műgyanta kötőanyaggal kiegészített finom dörzsvakolat, mely finom szemcsés, dörzsölt struktúra kialakítására alkalmazható.

A nemesvakolatok családján belül megkülönböztethető az egy,- valamint többrétegű nemesvakolat-rendszer. Az egyrétegű nemesvakolat-rendszerek olyan falszerkezetekre hordhatók fel, ahol a hőszigetelést nem szükséges vakolatrendszerekkel fokozni. Ilyen esetben alapvakolat nélkül, a gondosan előkészített falfelületre közvetlenül, kivárási idő nélkül is felhordható. Mindez vakológépes technológiával és hagyományos, kézi módon is elkészíthető, saját anyagában díszíthető.

Vékonyvakolatok, festékek

A színes homlokzati felületképzők másik fajtáját képviselik a Vékonyvakolatok. A vödrös kiszerelésben forgalmazott, pasztaszerű fedővakolatok közös jellemzői; az egyszerű, gyors feldolgozhatóság, a gazdag színválaszték és a minimális anyagszükséglet.

A Vékonyvakolatok családján belül három típus különböztethető meg egymástól: a műgyantakötésű vakolatot, a kiváló páraáteresztő képességű szilikonvakolatot, valamint a szintén jó páravezetésű, vízüvegkötésű szilikátvakolatot. A nemesvakolatok családjához hasonlóan e homlokzati Vékonyvakolatok között is találunk extrafinom, finom, középszemcsés és gördülőszemcsés vakolatstruktúrákat.

Az épület fokozottabb igénybevételnek kitett lábazati részre a műgyantakötésű Vékonyvakolat javasolt. A műgyantakötésű Vékonyvakolat általában finom és középszemcsés változatban kapható, többféle színben. Valamennyi Vékonyvakolat ásványi, simított, vagy cementkötésű ragasztóval glettelt, száraz alapfelületet igényel, melyet előzetesen Vékonyvakolat alapozóval szükséges előkezelni.

A színes homlokzatfestékekkel nemcsak új épületek homlokzatai festhetők, de régi épületek ásványi homlokzatai is könnyedén felújíthatók. Színvilága megegyezik a Vékonyvakolatok színkínálatával. (Kötőanyaguk szerint megkülönböztethető vízüvegkötésű szilikát, illetve szilikát műemlékfesték, szilikon-gyantakötésű szilikonfesték, illetve akrilgyantakötésű homlokzatfestékeket.). A színes homlokzati vakolatok és festékek három legfőbb erénye a jó páraáteresztő képességük, a víztaszító hatásuk, valamint hogy könnyen lemoshatók, eltávolíthatók a nem kívánt területekről.

Hőszigetelő vakolatrendszerek

Az épületek külső határoló falai az esetek többségében kiegészítő hőszigetelést igényelnek. Fontos, hogy a számos hőszigetelő-rendszer közül a megfelelőt válassza. Igény szerint választható alapvakolatos hőszigetelő, úgynevezett habarcsos hőszigetelő és ragasztott táblás hőszigetelő, úgynevezett teljes hőszigetelő rendszer.

Vakolat a felújításhoz

A speciális javítóvakolat-rendszerek kiválóan alkalmasak régi idők épületeinek felújítására, amelyeket a vízszigetelési hibából adódó, felszívódó nedvességgel terhelt, sókivirágzásos falak szárítására, gyógyítására javasolnak a szakemberek. Alkalmazásukkal az épület vakolt falfelülete száraz és sókivirágzás-mentes lesz.

A számos termékcsalád között nem esik könnyen a választás, segít azonban, hogy valamennyi nagyobb gyártó külön füzetben ismerteti a termékek tulajdonságait, melyek a márkakereskedőktől díjtalanul beszerezhetők.