Kapcsolat

Józsa-Tker Kft
4130 Derecske Köztársaság u.29.

Mobil: +36-30/976-3632
Tel: +36-54/423-183
Fax: +36-54/423-183


E-mail: jozsatker@gmail.com
Nyitvatartás:
 hétfőtöl-péntekig: 8.00 - 17.00
 szombat: 8.00 - 12.00  
 vasárnap: Zárva

diszperziós falfesték

Falfestéshez manapság leggyakrabban diszperziós festéket használunk. Tudja-e azonban mindenki, mit is jelent tulajdonképpen ez a fogalom?

A „diszperzió” szó szétszóródást, terülést jelent. A hagyományos diszperziós falfestékek kedvező fedési tulajdonságuk és ellenálló képességük miatt terjedtek el. Előnyös tulajdonságaik: az időjárásállóság, színezhetőség, moshatóság és súrolhatóság. Nemcsak beltérben alkalmazhatók, hanem kültérben (külső homlokzati festékek) és speciális igénybevételű helyiségekben (pl. pincékben) is jól fednek. Fedőképességük szerint is osztályozzák őket (azaz, hány rétegben fednek tökéletesen).
A modern diszperziós falfestékek egészségre és környezetre ártalmas oldószereket nem, vagy alig tartalmaznak. Ezek a vizes bázisú festékek, amelyek megkímélnek bennünket többek között a napokig tartó festékszagtól.
A festékgyártók folyamatos újításainak eredményeként ma már a speciális adalékanyagokkal kevert változatok is javítják munkánk minőségét. Az egyik legmodernebb konstrukció a sűrűbb konzisztenciájú, így csöpögésmentes változat (pl. Poli-Farbe Neo egyrétegű falfesték), ami akár egy rétegben is tökéletesen fed. De létezik már penészgátlót tartalmazó (Poli-Farbe Neo konyha és fürdőszoba festék), vagy baktérium- és gombagátló hatású ezüstöt tartalmazó, oldószermentes festék (Poli-Farbe Platinum Kid) is.

A diszperziós falfestéket ismerik a legtöbben, ugyanis ezt a legkönnyebb használni, és az ára is kedvező. Számos előnye közül az egyik, hogy szinte bármilyen felületre, vagy korábbi festésre felvihető, anyagának köszönhetően ugyanis nem lép reakcióba az alappal. Filmszerű bevonatot képez a falon, és igen gyakran egyetlen réteg is elegendő a fedéshez. Hátránya azonban, hogy párafékező hatású, több rétegben akár párazáróvá is válhat. Ezért ha a diszperziós festék a fal külső oldalára kerül, akkor egyúttal a belső párazárást is meg kell oldani, ugyanis amennyiben a nedvesség a falszerkezeten keresztül szeretne távozni a szabadba, akkor könnyen felgyűlhet a diszperziós festék alatt, és idővel ledobhatja azt.