Kapcsolat

Józsa-Tker Kft
4130 Derecske Köztársaság u.29.

Mobil: +36-30/976-3632
Tel: +36-54/423-183
Fax: +36-54/423-183


E-mail: jozsatker@gmail.com
Nyitvatartás:
 hétfőtöl-péntekig: 8.00 - 17.00
 szombat: 8.00 - 12.00  
 vasárnap: Zárva

homlokzat festék

A derűs, sokszor az eddig megszokottnál élénkebb színűre festett, tagolt épület homlokzatok nemcsak esztétikai szempontból fontosak, szerepük az épületek külső védelme tekintetében is meghatározó, és az épületek ápoltságára is utalnak a hibátlan homlokzati felületek. E hathatós védőréteg tartósságának viszont előfeltétele a jól előkészített falfelület, így a szükséges javításokra még a festés előtt sort kell keríteni.

A jól elkészített homlokzati festésnek tehát - az esztétikai funkcióján kívül - a vakolat és tágabb értelembe véve az egyéb épületszerkezeteknek a védelméről kell gondoskodnia. A festékréteg elsődlegesen a csapadékvíz káros hatásait védi ki. A jól megválasztott homlokzati bevonat megakadályozza, vagy inkább késlelteti a csapadékvízben oldott savak hatásának káros következményeit. Ez szulfátozódást, gipszesedést okoz.
A homlokzatot bevonó anyagok többsége azonban a nedvességet többé-kevésbé átengedi, s közben egymástól eltérő mértékben szabályozzák is a falszerkezetek folyadékháztartását. Az a legkedvezőbb bevonat, amely kevés vizet enged át, és eső után rövid időn belül megszárad. E mellett pedig esőmentes meleg időben nem akadályozza az épületszerkezetek belső nedvességének kipárolgását, azaz páraáteresztő képességgel bír. A hosszan nedves felületen egyébként a levegőben lebegő szennyezőanyagok vastag porréteget képeznek, amely beszívja a nedvességet, és ezzel felgyorsítja a festékbevonat bomlását. Így érthető, hogy előbb-utóbb minden homlokzati bevonatot fel kell újítani, mégpedig lehetőleg az előtt, hogy bevonatfajta adalékanyagainak krétásodása jelentősen megkezdődne.
A festett homlokzatok tartósságát a bevonó anyag minőségén, felhordásának szakszerűségén túl maga az alapfelület állapota is befolyásolja. Ezen azt kell érteni, hogy az alapfelület szilárd, porlás-, málás-, repedés mentes, és tiszta legyen. Ezt a különböző alapjavító, mélyalapozó repedésáthidaló stb. anyagokkal lehet szükség esetén megteremteni, korrigálni. Ami pedig a homlokzatfestéseknél általános feltételnek mondható, hogy jó és tartós bevonatot csak légszáraz, portól, vagy a korábbi bevonat maradványaitól mentes alapfelületen lehet készíteni. A bevonatok kiválasztását tehát az alapfelület adottságaihoz, annak előző bevonatához igazodva kell kiválasztani, s ez nem könnyű feladat.
Könnyítésül közöljük a gyakoribb bevonattípusok főbb jellegzetességeit. Számos gyártó különféle terméke között lehet választani, ám mindenkor feltétlenül ajánlott a termékismertetőkön kívül a gyártók szaktanácsadóinak a véleményét is kikérni, s ezeknek a birtokában már könnyebb a döntés.